Nestačím se divit. Zaspal jsem dobu? Poslouchal jsem, ČRo a slyšel tam pana profesora Halíka říci, že muslimové věří s křesťany v jednoho Boha a myslel jsem, že se asi omylem vyjádřil nepřesně.

 

Tak jsem to zadal do vyhledávače a našel jsem dokonce článek Katolického týdeníku „Máme s muslimy stejného Boha?“, ve kterém pan Halík píše: „Kdo na tuto otázku odpoví negativně, prokazuje nejen elementární neznalosti dějin kultury a náboženství, ale také naprostou neznalost křesťanského vyznání. “

 

Koukám na to deset minut a nemůžu tomu uvěřit... Cože? Co se to děje?

 

Mě v náboženství učili, že Bůh je jeden a že jsou tři božské osoby: Otec, Syn a Duch svatý. V to věří křesťané. Myslím, že muslimové v takového Boha nevěří. Nebo se pletu? Prokazuji elementární neznalost křesťanského vyznání?

 

Chápu, že se křesťané snaží o dialog s dalšími náboženstvími a chtějí hledat hlavně to, co je spojuje. A je to dobře. Lidé všech vyznání by měli žít v míru. Ale chcete zajít až tak daleko, že odsunete stranou svou vlastní víru? To myslíte, že pak budete mít více respektu u druhých lidí? To zabrání válce?

Škoda, že monsignore Halík v článku zapomněl na Ježíše. Alespoň v podkapitole Proč nejsem muslimem se o Něm mohl zmínit. Jeden z hlavních důvodů, proč pan Halík není muslimem "je rozdíl v přístupu obou náboženství k posvátným textům"... Ehm, cože?

Ježíše zmiňuje pouze v souvislosti s koránem, a mluví o Něm jako o zdroji neshod mezi křesťany, muslimy a židy a naznačuje, že muslimové se k nám chovají jen tak, jak jsme se my chovali tisíciletí k židům… Opět: cože? Nechápu. To skoro vyznívá, jako by byla chyba, že věříme v Ježíše Krista, Boha a Spasitele. Někdo mi to prosím vysvětlete, vůbec se nechytám.

 

Katolický týdeník nečtu, takže nevím, zda jsou takovéto články časté, ale rozhodně nevycházím z údivu… Nedávno jsem slyšel zprávu, že tam odmítli otisknout tento článek kardinálu Dukovi. Tak nevím, je Katolický týdeník katolický?

 

 

Šestero základních pravd

  1. Je jeden Bůh.

  2. Bůh je nejvýš spravedlivý.

  3. Jsou tři božské osoby: Otec, Syn a Duch svatý.

  4. Bůh Syn se stal člověkem, aby nás svou smrtí na kříži vykoupil a na věky spasil.

  5. Duše lidská je nesmrtelná.

  6. Milosti Boží je ke spasení nevyhnutelně potřeba.

 

Doufám, že tyto pravdy stále platí.