Jednoho krásného soumraku jsem zvedla hlavu od zamilovaného románu a zeptala se maminky, která zrovna zalévala květiny: „Mami, miluješ tátu?“

 

Maminka se zarazila, zrudla a nabručeně odpověděla: „Prosím tě, co to máš za divný otázky?“

 

Viděla jsem, že je jí trochu trapně, tak jsem se ještě zeptala: „Mami, a jaká je opravdová láska?“ 

 

Maminka chvilku přemýšlela, vzala do ruky obyčejnou větvičku jasmínu a řekla: „Jako jasmín.“

 

Skoro jsem se rozesmála, ale všimla jsem si, že se maminka tváří vážně, tak jsem svou vtipnou poznámku („aha, tak tohle je láska“) raději spolkla.

 

Zanedlouho poté maminka onemocněla a musela do nemocnice. Tatínek byl zrovna na služební cestě. Když se vrátil, ani si nevzal jídlo, které jsem mu na maminčinu radu připravila, a utíkal do nemocnice. Od té doby tam byl každý den.

 

Jednou mě táta požádal, abych mamince přinesla do nemocnice kytici jasmínu. Když jsem otevřela dveře nemocničního pokoje, polekala jsem se. Maminka ležela nehnutě a tatínek seděl vedle s hlavou položenou na nemocničním lůžku a držel ji za ruku. 

 

Sluneční paprsky zalily celou místnost a já vstoupila s vůní jasmínu do ticha. Táta se probudil, zvedl hlavu a jemně pustil máminu ruku. Přišel po špičkách za mnou a ukázal mi, ať s ním jdu ven.

 

Podívala jsem se do jeho vyčerpaných červených očí. Až mě z toho zabolelo u srdce. „Tati, proč si nelehneš na vedlejší postel, máš tu místo.“ 


Táta zívnul. „V noci spím tvrdě. Kdyby máma něco potřebovala, určitě by mě nechtěla budit. Takhle aspoň když se pohne, ucítím to a hned vím, že něco potřebuje.“ A šel koupit snídani. 

 

Vrátila jsem se tiše do pokoje a dala jsem kytici jasmínu do vázy. Krásně to tam zavonělo. 

 

„Holčičko, pomoz mi trochu promasírovat ruce a nohy.“

 

„Co se stalo?“

 

„Ale, táta měl celou noc položenou hlavu na posteli, tak jsem se nechtěla hýbat, abych ho nevzbudila. A teď necítím ruce ani nohy.“ 

 

Řekla to tak nevzrušeně, až mi vyhrkly slzy do očí. Pak jsem vše viděla zamlženě. Jen ten bělostně čistý jasmín zářil v rohu místnosti a jeho vůně pronikala až do mého srdce. 

 

Ano. Láska je jako jasmín.

 

 

 

 

Autorka: 映子

Můj překlad článku: 爱如茉莉 

Zdroj: https://www.thn21.com/Article/shan/48729.html