Když nemáte svobodu, jste otrok. Když nemáte svobodu, nemůžete si nikoho opravdově vážit, můžete pouze sloužit a zařídit se podle vašeho majitele. Ale my jsme od Boha dostali svobodu, jako jeho děti. Svoboda je ústřední křesťanská hodnota. Bůh je svoboda. Křesťanská víra je filosofií svobody, řekl pan Ratzinger.

 

Pokud svoboda vůbec něco znamená, je to právo říkat lidem věci, které nechtějí slyšet. Úcta je jistě důležitá. Ale musím sám poznat, čeho si vážit. Nemůžete úctu vnutit. Nikdo také nebude cítit úctu k utlačovatelům, zvrhlíkům a vrahům. 

 

Hodně karikatur Charlie Hebdo se mi nelíbí, až hnusí. Nemusím je číst. Nebudu je cenzurovat. Mají právo vyjádřit i hloupý názor. Nebudu je přirovnávat k nacistickým malovánkám, jako pan Halík. A nebudu nikomu zakazovat se jim smát, holt každý nedává přednost laskavému humoru. Nebo myslíte, že by bylo lepší zakázat druh humoru, který je dekadentní? A o tom, co je dekadentní bude rozhodovat nějaká komise?

 

Úcta je důležitá, ale

uznejte, že

občas je potřeba někdo,

kdo se bude posmívat lidem, kteří mají patent na vesmír.

Učme se od moudrých lidí; ale občas je potřeba i klaun,

který nastaví zadnici silným či (multi)kulturním všeználkům.

 

Jsou země, kde lidé svobodu nemají. Važme si aspoň těch kousků svobody, které nám zůstaly.

 

Ve smíchu je svoboda. Smějme se těm, kdo nás chtějí zastrašit. Těm, kteří si myslí, že nám vládnou a že jsou neomylní. A hlavně těm, kteří se ani neumějí zasmát sami sobě.

 

A jestli nás budou fanatici zabíjet, my se můžeme smát. My umřeme svobodní. A oni jako otroci.

 

Kdo se umí od srdce zasmát, umí i odpustit. 

 

 

(psáno jako reakce na článek pana Halíka "Proč nejsem Charlie")