Minulý týden se objevila zpráva, že nějaká zdravotní sestra zabila pár lidí a přitom prohlašovala, že jen prováděla eutanazii. Přečetl jsem si dvě internetové diskuze k tématu a byl jsem zaskočen. Lidé mají srdce na správném místě, ale mozek zřejmě ne. Srdcem cítí, že utrpení je třeba zkrátit, zmenšit, ale mozek jim z toho odvodí, že zabít člověka je dobré. Naštěstí mozek se dá občas vzdělat. Proto píšu.

 

Asi 80% lidí se sestřičky zastává s tím, že udělala správnou věc. Bez toho, aby znali jakékoliv okolnosti případu. Jaké lidi zabila? Jak vážně byli nemocní? Kolik jim bylo let? Jaká byla jejich diagnóza? Jaké měli vyhlídky? Nevědí nic, znají jen pár dohadů bulvárních novinářů z idnesu, ale vědí, že člověk má právo zabít a nechat se zabít. Ach jo. Všichni tihle géniové by měli při vstupu do nemocnice podepsat papír, že souhlasí s tím, aby o jejich životě či smrti rozhodovala neznámá sestra.

 

I ten chudák pan Matějka přispěchal s dojemným příběhem o tom, jak jeho maminka umírala doma, a proto souhlasí s eutanazií. Logické to sice není, ale dojemné to je, to jo. S umíráním doma souhlasit můžeme, ale proto budeme dávat sestrám právo zabíjet? Mozek asi někde zabloudil. (Umírání doma není eutanazie a je zákonem povolené.) Matějka říká (a tisíce lidí s ním souhlasí), že nikdo nemá právo rozhodovat o mém životě a smrti, a proto chce, aby bylo uzákoněno, že lékaři můžou rozhodovat o mém životě a smrti – pokud je o to budu v bolestech prosit. Nemají mi tišit bolest, léčit mě, pomoci mi, ale zabít mě. Fakt dík.

 

Připomnělo mi to, že asi 70% obyvatel ČR by zavedlo trest smrti a zároveň 70% obyvatel nedůvěřuje soudům. Lidem asi nedochází, že trest smrti uděluje soud.

 

Lidí, kteří souhlasí s eutanazií, bych se chtěl zeptat pár otázek:

  1. Chcete opravdu dát lékařům či sestrám právo nejen léčit, ale i zabíjet?

  2. Chcete vy sami být takovými lékaři ošetřováni?

  3. Myslíte, že váš strach z bolesti vám dává právo uzákonit, kdo bude rozhodovat o mojí smrti?

  4. Věříte tomu, že pak opravdu budete jen vy sami rozhodovat o své smrti?

  5. Nezažili jste nikdy takové bolesti, že vás napadlo, že je lepší zemřít, a za pár dní (minut), až bolesti přešly, jste byli šťastní, že žijete?

  6. Měl by být soucitně zabit i Stephen Hawking jen proto, že je odkázán na přístroje? Každý kdo bez přístrojů nemůže žít by měl být zabit? Nebo každý kdo není při vědomí? Nebo každý koho bude něco nesnesitelně bolet?

  7. Jaká diagnoza bude znamenat oprávněné zabití pacienta? Kdo tu diagnozu bude stanovovat? Znáte ty lidi? Věříte jim? (A kdo bude psát ten zákon?)

     

 

Jelikož jsem tohle zamyšlení nazval i Vesele o eutanázii, přidávám jeden skeč, který s nadsázkou ukazuje, jak takový ideální doktor, který provádí eutanazii, může v budoucnu vypadat. Nemám čas psát titulky, takže pokud nerozumíte anglicky, stručně vysvětlím, o co jde.

 

Pan doktor si natočil na video všechny své pacienty, kteří ho žádali o smrt:

      1. Ulehčí svému pacientovi, protože trpí nesnesitelnou bolestí (v koleni), která neustoupila ani po třech operacích, takže nemá šanci na uzdravení.

      2. Do vysvobozující náruče smrti pošle starou paní, která už neunese nákupní tašky a život se pro ni stal utrpením, navíc ji vybere peněženku, protože má nárok na poplatek za své služby.

      3. Asistuje u sebevraždy jednoho mladíka, který byl upoután na vozíčku a který se sám rozhodl zemřít. Ten sice po pár úderech baseballovou pálkou křičí, že zemřít nechce, ale už se jednou rozhodl...

      4. Každá nemoc působí lidem trápení, i třeba rýma, a trápení je třeba odstranit, že?

https://www.youtube.com/watch?v=okZ52ySYu8Q