Vadí mi, že od pádu totality je současný politický a ekonomický systém vnímán i církvemi jako ten správný. Myslím, že aspoň věřící lidé by měli vidět více do hloubky. Neměli by se nechat obalamutit jako ostatní lidé.

Politický systém – zastupitelská demokracie. Volíme si zástupce, aby za nás vládli? Ne. Vybíráme pouze z pestré škály darebáků ty, kteří nám ukradnou nejméně peněz – a zjišťujeme, že nám berou stále víc. Navíc ti, kdo jsou zvoleni stejně nevládnou, ale jsou jen loutky v rukou boháčů. Platíme daně a chceme za to něco zpět? Ne. Neplatíme daně. Daně jsou na nás uvaleny jako ve středověku – každý musí povinně odvádět část majetku vrchnosti. Neplatíme daně – berou nám je. Stejně ani nezjistíme, na co naše peníze byly použity.

Ekonomický systém – kapitalismus. Čím víc peněz vyděláš, tím jsi lepší člověk. Iluze spočívá v tom, že každý se může stát boháčem a že každý pak bude šťastný. Nemusím snad rozebírat, jak je kapitalismus zvrhlý z hlediska důstojnosti člověka – peníze jsou víc než člověk (oficiálně!). A je snad zřejmé, že to je proti duchu Písma. Neviditelná ruka trhu je stejný vrah a tyran jako Stalin a Hitler. Tisíce dětí po celém světě umírají denně, právě kvůli kapitalismu, kvůli systému, ve kterém žijeme a který většina z nás obhajuje či mlčky trpí.

Nejvíc mě děsí, že mnozí křesťané mají tendenci směřovat „doprava“. Jak se může nazývat křesťanem někdo, kdo nesoucítí s chudými? Politický vzor – Spojené státy? Svoboda pro ně znamená vlastnit zbraň. Zdravotnictví, kde neléčí chudé, farmaceutické firmy podplácí média, aby neříkala pravdu. Když nejste milionář, tak na dobrou vysokou školu můžete zapomenout. Podporuje se devastace životního prostředí a drancují se rozvojové země. Tento systém navíc produkuje živé mrtvoly - lidi bez schopnosti se zříci čehokoliv. Tihle - honící se bezmyšlenkovitě za požitky – drží tento v principu otrokářský systém fungující. Je výhodné mít otroky, kteří věří, že jsou svobodní.

Každý skutečně svobodný prostor je postupně převáděn na peníze – to je možno sledovat na internetu. Musíte se probojovávat záplavou reklamy. A svoboda mizí a ztrácí se.

Církev by si měla být vědoma, že kapitalismus jako celek, se svým materialistickým duchem, ostře protiřečí Písmu. Při návštěvě Kanady v roce 1984 kritizoval Jan Pavel II. velké korporace a monopoly bohatých národů. Prohlásil, že budou souzeni chudými lidmi a chudými národy, za to, že jim berou jídlo a svobodu.

Encykliky papeže Jana Pavla II. k tématu jsou moudré, a myslím, že by se církev měla vymezit proti mamonu ještě radikálněji.
Sollicitudo Rei Socialis (odkaz zde)
Centesimus Annus (odkaz zde)