Nemůže být ani národního ani politického ani sociálního programu bez programu mravního. Mravnost tu znamená humanita a humanita je nám účinná práce pro osvobození zotročené většiny našich spolubratří a zotročení to má jedno velké zřídlo, ne-li zřídlo přímo jediné, v zotročení ženy, a to znamená v zotročení muže, úpějícího pod jhem chtíče a smyslnosti. A proto opakuji, spasí nás, spasí naši mládež čistota – spasí ji síla fysická a duchovní, spasí ji čistá hlava a čisté srdce. Není humanity bez čistoty.

 (Naše nynější krise, 1895)

 

Upozorním na hlavní vady ve studentském životě.

 

První je hospoda… To vysedávání v hospodě, to pivaření – to ničí. Tedy rozumný student stane se abstinentem, abych to řekl prostě… Všecky ty fantasie o radosti života nechte stranou! To jsou lži. Není radosti tam, kde člověk ničí zdraví a sílu…

 

Druhá věc je kavárna. Ne, že by se nemělo chodit do kavárny. Jdu si přečíst noviny. Ale zase to vysedávání v té kavárně! Kavárna se stává shromaždištěm, kde lidé společně ubíjejí čas… De facto je to požitkářství a materialismus.

 

Dále prostituce… Máte se poučit o následcích prostituce. Pozorujte, jak celé rodiny vymírají, jak děti jsou slabé a neduživé, protože otec za nic nestál v mládí prohýřil svou sílu. Co vám mám ještě povídat? Pravím, jen se podívejte na „život“!

 

Šosák je ten, kdo dělá, co se dělá tisíc let, bez myšlenky. Kdo chodí do hospody, kavárny – to jsou šosáci!

 

Máte zatracenou povinnost býti silnými, musíte mít zdravý mozek a zdravé tělo. To potřebujete jako Čechové!

 

 (z přednášky k mládeži, 1912)