Asi před čtyřmi lety jsem se vydal na Petrov do brněnské katedrály. Před vchodem stály hloučky lidí s transparenty. Ani jsem je nečetl a šel dovnitř. Pomodlit se. Nějaká pouť, napadlo mě.

 

Když se lidé s transparenty nahrnuli do kostela, blesklo mi hlavou, že to zřejmě bude pouť z Černovic, neboť nápisy na transparentech hlásaly „dost bylo republiky“ a „náš vládce je císař“. Nebo něco v tom smyslu. Nechyběl také státní znak Rakouska-Uherska. Povzdechl jsem si, poněvadž jsem se domníval, že budu muset pomáhat při pacifikaci těchto demonstrantů. Nemám rád konfliktní situace, ale byl jsem ochoten na povel kněze pomoci vyvést tyto c.k. výtržníky z posvátných míst.

 

Opravdu to byla mše s překvapením, protože kněz nejen že demonstranty nevykázal, ale naopak je vřele přivítal jako dobré přátele a úplně zdravé lidi. Připomenul, že slavíme bl. Karla Rakouského a už v úvodní promluvě naznačil, že v kázání se zaměří na chválu rakouských ctností, kterými náš poslední císař oplýval, a kritiku českých nešvarů, samostatnosti, demokracie a podobných postmoderních zhůvěřilostí. Zasmál jsem se. Jako jediný. Ne, nebylo tam veselo. Panovala vážná a slavnostní atmosféra.

 

Při kázání, po několika nostalgických vzpomínkách na jeho veličenstvo, na modrou krev z boží vůle pomazaných vládců, na Bílou horu a podobné dojemné události z našich dějin, zmínil také pan farář současného potomka blahoslaveného císaře a zároveň vypíchnul některé historické přešlapy nechvalně známých firem Masaryka a Beneše. To se mi začalo dělat zle a přemýšlel jsem, že budu muset vyvést sám sebe. Trochu mi vadilo poslouchat tohle vlastizradou zavánějící divadýlko. Jasně, i kritika demokracie může mít své místo či odůvodnění. Ale to místo není katedrála a to odůvodnění není mše svatá. Ty řeči patřily spíše na zasedání kroužku monarchistů, kteří evidentně nemají nic lepšího na práci než se modlit za návrat Rakouska-Uherska. Nikomu to neříkejte, ale osobně, mým tajným hrdinou této mše byl Ježíš, ale bál jsem se to někomu říct, protože ostatní by mi silou dokázali, že císař pán je lepší.

 

Každopádně, v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně, opět - jako každý rok - vystupuje toto vyšperkované cirkusové představení (http://www.katedrala-petrov.cz/index.php/cz/aktuality/269-mse-sv-pripomene-bl-karla-i). Nenechte si ho ujít. Doporučuji všem mladíkům, kteří mají smysl pro pořádek, a všem dívkám, kterým se líbí muži s licousy, aby se tam šli podívat. Pak mi prosím napište, jestli to byla taková hlína jak minule. Dík.

 

 

Další veselé odkazy tématu:

http://cisarkarel.cz/?s=modlitebni-liga

http://ceskamonarchie.cz/category/vysost-kral/

http://domaci.eurozpravy.cz/politika/101768-navrat-krale-na-hrad-za-habsburku-bylo-hej-ozvali-se-cesti-monarchiste/

http://sdruzenimonarchistubrno.webnode.com/z-markrabstvi-moravskeho/