Dnešním dnem začíná v čínském kalendáři rok kozy (ovce). Úplně nezávisle na tom jsem si vzpomněl na kamarádky, které čtou horoskopy.

 

Je to pro mě fascinující, že i v roce 2015 se najde tolik lidí, kteří horoskopům věří, navzdory tomu, že jejich pravdivost byla logicky rozporována už v sedmnáctém století a definitivně vyvrácena pomocí stovek výzkumů ve století dvacátém. (Souhrnné argumenty proti astrologii zde, Forerův efekt zde)

 

Když vyvrátíte naše horoskopy, vytáhnou ten čínský. V Číně ovšem na horoskopy nikdo nevěří. To je překvapení. Ano, v Číně se sice pořád drží tradic, slaví čínský nový rok a označují každý lunární rok zvířetem, a to v tomto pořadí: 鼠、牛、虎、兔、龍、蛇、馬、羊、猴、雞、狗、豬 – tedy krysa, buvol, tygr, králík, drak, had, kůň, koza, opice, kohout, pes, vepř. (Podle tradice přišla zvířata v tomto pořadí za Buddhou) Ale...

 

Mluvil jsem s několika lidmi z Tchajwanu i z Číny, a když jsem se jich ptal, jaká znamení se k sobě hodí nebo jaké vlastnosti mají lidé narození v určitých znameních, dívali se na mě jako na blázna. „To si myslíš, že lidé narození v jednom roce mají stejné vlastnosti?“ - „Ne, já si to nemyslím, ale existují desítky knih o těchto znameních, vysvětlujících jak ovlivňují povahu lidí ...opravdu... a možná tisíce internetových stránek a knih v angličtině!“ Myslím, že než jsem tohle řekl, tak si tihle lidé z východu vcelku vážili západní civilizace, ale pak na mě jen nevěřícně zírali, smáli se a začali se na nás dívat shora.

 

Jeden Číňan mi blahosklonně vysvětlil, že tohle všechno je jen pověra a že tomu přece gramotní lidé nemohou věřit. A to jsem jim ani neřekl, že například v USA lidé utratí ročně stovky miliónů dolarů za takovéto nesmysly. A další „zbožný“ národ Italové utratí ročně podle odhadů až 175 miliard korun ročně za věštění budoucnosti.

 

Mimochodem pověra je čínsky 迷信. To by se dalo doslovně přeložit více způsoby, například jako „popletená víra“, „fanatická víra“ nebo i „ztracená víra“. Tak.