Hospodin říká: Odpusť,

a nepřítel spasení zase ponouká: Pomsti se, on tě urazil a ty mu oplať stejně.

 

 

Vyhýbejte se společnosti, kde kohokoli odsuzují

 

Starec Makarij radil vyhýbat se společnosti, kde kohokoli odsuzují, pak také radil neodsuzovat ty, kteří odsuzují, ale pamatovat spíše na své slabosti a hříchy: Prosíš o poučení, jak se nenechat unést odsuzováním, když sama slyšíš, jak druzí odsuzují? Vidím jako nejjednodušší způsob pobývat řidčeji v takovéto společnosti, kde takto odsuzují. A když se už stane a jste v takovéto společnosti, tak neodsuzujte za to, že druhé odsuzují, ale pamatujte, že vy jste ještě slabší než oni, ohledně tohoto pokušení. No, a když se stane a vy sama se necháte unést takovýmto pomlouváním, takovýmito klepy a odsuzováním, tak potom přineste pokání a sebe samu učiňte pokornou.

 

Duše se dostává tam, kam je mysl zacílena a kde má své oblíbené místo.

 

 

Svítání duchovní pokory

 

Jestliže se naučíme bojovat s myšlenkami na odsuzování a naopak si navykneme k sebezpytování a odsuzování sebe sama, tak podle moudrých slov ctihodného Lva se naše srdce stane mírným a krotkým a duše pocítí duchovní klid: Budeme považovat ty, kdož nás urážejí, za naše dobrodince. A když sebe začneme učit sebeobviňování, tehdy uspějeme i ve vnitřním, duchovním obvinění sebe sama a naše srdce se potom s pomocí Nejvyššího stane v duchovním smyslu mírným a krotkým. Člověk se stane nádobou blahodati a duchovního pokoje. Tehdy duše pocítí takový klid, pokoj, který my kvůli naše mu přebývání v hořkosti a smutku nemůžeme pocítit anebo, lépe řečeno, nemůžeme ho přijmout. Takovýto klid bude potom osvěcovat náš rozum.

 

Takovéto svítání duchovní pokory a mírnosti pak rozprostře své paprsky na rozum, slovo, na vjemy naší mysli. Tehdy pak snadněji budeme moci odrazit zlo, pokořit se a zasvětit srdce všemu tomu, co je jen a jen spasitelné.

 

Pomáhej nám, Pane, na této nelehké cestě! Ó Pane a Králi, dejž, abych viděl provinění svá a neodsuzoval bratra svého...

 

 

zdroje:

http://www.pravoslavi.cz/brnoarchiv/prg13-02.pdf

http://www.orthodoxia.cz/spirit/peklo.htm