Jsou toho plné noviny. Nelson Mandela zemřel. Novináři nás zasypávají hromadou článků o velikosti muže, na kterého si, když žil, ani nevzpomněli. Tak už to bývá. Zapomnělo se, že byl Spojenými státy značnou část života považován za teroristu a komunistu a že jeho názory byly i v 21. století nežádoucí. Je po něm, takže je na čase začít psát oslavné ódy. To ale řešit nechci.

 

Vzpomněl jsem si na jedno pěkné přirovnání o náročnosti manželského svazku, ve kterém právě Nelson Mandela figuroval. Už nevím, kdo je autorem této myšlenky, ale stojí za to si ji zapamatovat.

 

V dnešní době je těžké udržet si manželství. Jak těžké? Nelson Mandela byl 27 let vězněn v děsivých podmínkách, byl mučen a týrán. Nevzdal se, bojoval, vydržel. Dokážete si představit nucené práce v jihoafrických čtyřicetistupňových vedrech? Dvacet sedm let útrap a bolestí, které ho zocelili. Dvacet sedm let bojoval o svůj holý život. Když ho nakonec pustili z vězení, vrátil se radostně za svou manželkou. Ale po půl roce, co s ní žil, si řekl: „Bože, tohle už se nedá dýl vydržet!“ a požádal o rozvod.

 

A tak pokaždé, když vidím manžele, kteří spolu vydrželi celý život, napadne mě: ti jsou ještě lepší než Nelson Mandela :-)