Kdysi dávno žil v Číně jeden starý muž, o kterém se říkalo, že je navzdory svému věku stále naivní a hloupý. Jmenoval se Yugong. Před jeho domem na okraji vesnice od pradávna čněly do výšin dvě hory a blokovaly přístupovou cestu.

Jednoho dne Yugong svolal všechny členy své rodiny a pověděl jim: „Kvůli těmhle dvěma horám se pořádně nemůžeme ani dostat domů. Tak mě napadlo, že bychom je měli odstranit. Co si o tom myslíte?“

Synové i vnuci s ním souhlasili, pouze jeho žena mu příliš nevěřila. „Jak si vůbec ty, ve svých osmdesáti letech, můžeš představit, že bys přenášel nějakou horu? Vždyť už ani velký kámen neuneseš! A kam bys chtěl asi tak ty hory přesunovat?“ Ostatní se ho zastali: „Mohli bychom všechny ty balvany házet do blízkého moře!“

Druhého dne tedy vyrazil Yugong s celou svou rodinou na horu. Sousedé se o tom doslechli a se smíchem mu šli pomoci. Dokonce pomáhaly i malé děti, některým bylo jen sedm let. Všichni den co den na hoře pracovali. Nebáli se trápení ani únavy.

Jednoho dne přišel do vesnice moudrý muž jménem Zhisou. Když spatřil, jak se stařec snaží nosit kameny do moře, tak se mu začal posmívat: „Copak to tu provádíš? Ty takový stařešina! Vždyť už ani stéblo trávy neuneseš a taháš se tu s kameny! Jakpak tě mohlo napadnout, že bys dokázal přenést celé dvě hory do moře?“

Když ho Yugong vyslechl, s úsměvem mu odvětil: „Ty jsi moudrý muž, ale mým dětem se nevyrovnáš! I kdybych brzy zemřel, mám ještě syny a vnuky. Ti budou v mém díle pokračovat. A mé potomstvo bude stále větší. Zatímco balvanů bude díky naší píli čím dál méně. Stačí pevná vůle a dokážeme tyto hory přenést.“ Když to Zhisou uslyšel, nevěděl, co na to říct.

Yugongova rodina přenášela kameny tak dlouho a vytrvale, až se jich i samotnému Bohu zželelo a poslal dva své nesmrtelné služebníky, aby jim pomohli přemístit hory do moře. Dílo se zdařilo. Yugong naučil lidi jak hory přenášet.

 

Tento čínský příběh je starý přes 2400 let. Přesto nebyl zapomenut. I dnes každé malé dítě v Číně zná rčení Yúgōngyíshān „Yugong přenesl hory“ a ví, že když máte odhodlání, víru a trpělivost, tak dokážete nemožné. Když je těžké přenést horu najednou, musíte začít od malých kamínků.   

 

Příběh čínsky:

 

愚公移山

古时候有一位老人,名叫愚公。他家前边有两座大山,又高又大,挡住了他的通向外边的路, 出来进去很不方便。

有一天,愚公把全家人叫到一起,说:“这两座大山正挡在我们家门口,出去进来太不方便了! 我想把它搬走,你们看好不好?”

儿子孙子们都很赞成,只有他的妻子没有信心。她说:“你都快八十岁了,连山上的一块石头也搬不动,怎么能搬走这两座大山呢?那么多石头又搬到哪儿去呢?”

大家说:“可以把石头扔到海里去!”

第二天,愚公就带着一家人搬山去了。邻居们知道了,也高高兴兴地来帮忙,连七八岁的孩子都来了。他们不怕苦不怕累。每天不停地挖山。

有个老头子叫智叟看见愚公他们在挖山,觉得很可笑,就对愚公说:“你这么大年纪了,连一颗早都拔不动,怎么能搬得走这两座山呢?”

愚公听了笑着说:“你还不如一个小孩子!我虽然快死了,但是我还有儿子,又有孙子。我们的人会越来越多,山上的石头会越搬越少。只要有决心,就一定能把山搬走。”智叟听了没有话说了。

愚公一家搬山的事感动了上帝,他就派了两个神仙把这两座山背走了。