Řádová sestra Margaret Farleyová, emeritní profesorka křesťanské etiky z Yale se odvážila napsat do své knihy, že masturbace nemusí být smrtelným hříchem, že svazky homosexuálů by mohly pomoci odstranit nenávist vůči nim a že rozvedení lidé by se mohli znovu oženit/vdát.

Chudák sestra Margaret dostala vyčiněno za to, že její myšlenky hrubě protiřečí „katolické morálce“ a že je důkazem o „pokřiveném chápaní objektivní povahy přirozeného morálního zákona“. Kniha byla zakázána pro výukové účely.

Upřímně řečeno, moc do toho nevidím, ale každopádně mi připadá úsměvné, když se staré panny a staří panici hádají o tom, co je přirozené v sexu… Možná by opravdu stálo za to občas pustit ke slovu i věřící „laiky“, třeba o tom taky něco vědí.

Zároveň Vatikán rozhodl, že organizace Leadership Conference of Women Religious (zastupující většinu z 57 tisíc amerických řádových sester) má vážné věroučné problémy a propaguje radikálně feministická témata neslučitelná s katolickou vírou. Témata, o kterých sestry chtěly rozpoutat diskusi – antikoncepce, chudoba, sociální spravedlnost.

Zdroje a podrobnosti zde:


http://www.reuters.com/article/2012/06/04/vatican-nun-book-idUSL5E8H477Y20120604

http://www.reuters.com/article/2012/06/01/us-usa-catholic-nuns-idUSBRE8500XA20120601

http://www.nytimes.com/2012/06/05/us/sister-margaret-farley-denounced-by-vatican.html?_r=1