Před pár lety jsem přišel k salesiánům podívat se do jejich komunity. Dojídali právě oběd.

„Nechceš řízek,“ zeptal se mě jeden z nich, novic v mém věku.
„Vždyť je pátek, nedržíte půst?“ divil jsem se.
„Držíme, ale ty si klidně můžeš dát.“
„No já si říkal, že v pátek nebudu jíst maso,“ bránil jsem se chabě.
„Když se tebe tak dívám, normálně sníš na oběd řízky dva. Když si dnes dáš jen jeden, tak se to bere, jako že půst dodržuješ,“ tvrdil mi s úsměvem. A já s úsměvem podlehl. Tím si mě salesiáni definitivně získali :-)

Dědeček prý říkával: „V pátek jděte hlavně do kostela. Když to bez masa nemůžete vydržet, tak si ho dejte, ale na mši přijďte.“

A jiný salesián kdysi v kázání povídal o tom, že ho v postní době pozvali na oběd a byl právě pátek – jenže ta rodina mu připravila maso a paní, která vařila, byla z přípravy jídla pro velebníčka jako na jehlách, takže si ani neuvědomila, že je půst. Kněz bez okolků oběd snědl i ho pochválil a celé rodině i domu požehnal… Při mši v době postní, na které zaznělo toto kázání, starý varhaník před evangeliem omylem spustil „aleluja“. Nedostal vynadáno, kněz se s úsměvem ke zpěvu přidal.

Co mají tyhle příběhy společného? Půst je tu pro člověka a ne člověk pro půst. Půst má lidi osvobodit, posílit a přiblížit je k Bohu utrpením i radostí... Možná proto je letos v Žabovřeské farnosti karneval pro děti až v době postní :-)

Takže až se budete následujících čtyřicet dní snažit proměnit svůj život pomocí modlitby, postu, almužny, nemyslete přitom na sebe jak jste dobří, ale na druhé jak byste jim mohli udělat radost.


Salesiánská spiritualita opravdu působí jako zjevení – viz tenhle pěkný pořad
http://www.rozhlas.cz/nabozenstvi/zbozniabezbozni/_zprava/834797

Salesiánské osobnosti
http://www.fma.cz/salesianske-osobnosti

Preventivní systém http://www.shm.cz/preventivni-system/